Hevesi Vasutak

Hevesi Vasutak

Vasutasok és utasok együtt veszik semmibe a nemdohányzók jogait

2023. szeptember 15. - Hevesi Hedvig

Tipikus, mindennapos jelenet, mondhatni jelenség a hazai vasútállomásokon: együtt, nemritkán egy-egy szál cigivel egymást kisegítve veszik semmibe vasúti dolgozók (közfeladatot ellátó személyek) és utasok a törvényeket - és a nemdohányzók jogait. 

Cigiznek - gyakran  együtt - ott, ahol szigorúan tilos. Vasútállomásokon, vasúti megállóhelyeken, a “vasút területén".
A posztunkhoz mellékelt fotóhoz hasonló jelenetekről, több tucat kép van a birtokunkban: Kál-Kápolna, Füzesabony, Eger, Hatvan állomásokról. A téma ábrázolásához azonban tudatosan nem heves vármegyei vasútállomáson fotózott törvénysértés képét választottuk. Célunk ugyanis nem egyes emberek - különösen nem az általunk tisztelt és becsült vasúti dolgozók - megfélemlítése, lebuktatása.

kep.png

Sokkal inkább, felhívni a figyelmet a jelenségre.
De miről is szól ez a jelenség? 

Elsősorban a következetlenségről, és a következmények nélküliségről: ha a jól látható dohányozni tilos jelzések ellenére a vasúti peronon a jegyvizsgáló büszkén cigizik, hogyan várható el az utastól a kulturált, nem közösségellenes viselkedés? Hogyan magyarázzuk el, hogy állomáson nem kéregetünk, a vonaton nem ordibálunk, nem telefonálunk kihangosítva, nem szállunk fel büdösen-koszosan? 

Csak azért említem ezeket a példákat, mert míg a dohányzás tilalma törvény, a felsoroltak csupán társadalmi elvárások, “utazási feltételek”.

kep2.png

Szóval hogyan is várjuk el a gátlástalanul mások arcába füstölő jegyvizsgálótól, vasútőrtől, hogy érvényt szerezzen a csak-csupán a társadalmi együttélés normái ellen vétőkkel szemben a szabályok, a vasúti házirend betartását.
A másik következtetés még eggyel szomorúbb: a magyar vasúti személyszállítás - ne tagadjuk - ezer sebből vérzik. De azt se hallgassuk el, hogy mindezzel egyidőben  itt nálunk Heves Vármegyében az elmúlt években elképesztő minőségjavulást is tapasztalhatunk. Budapest felől Vámosgyörkig, az év minden napján kora reggeltől késő estig, fél óránkénti ütemes menetrendben közlekedő, korszerű, légkondicionált, kényelmes vonatokkal közlekedhetünk. Hatvan lényegében húsz percenként, Gyöngyös óránként, Füzesabony és Eger szintén óránként elérhető kényelmes, korszerű vonatokkal. Míg a hazai vasúti szolgáltatás egésze messze van az európai viszonyoktól, a felsorolt viszonylatok szolgáltatásai nagyon közel vannak Európa vasúti személyszállítási sztenderdjeihez. 

Ezt a műszaki, menetrendi minőséget azonban súlyosan rontja a másokra, és a törvényekre tekintettel nem lévők törvény, közösség és végső soron vasútellenes viselkedése.

Különös pikantériája a helyzetnek, hogy a kormányzatban ma az a Lázár János felügyeli a vasutat Építési és Közlekedési miniszterként, aki néhány évvel ezelőtt a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztosként kifejezetten ambiciózus terveket fogalmazott meg az egyik legkárosabb, legfeleslegesebb, leginkább egészség, közösség és környezetellenes káros szenvedély visszaszorítása érdekében. Tőle bizonyosan elvárható, hogy legalább annak a jognak érvényt szerezzen, hogy a vonattal utazók milliói ne fuldokoljanak a törvényre fittyet hányó utasok  - és vasutasok miatt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesivasutak.blog.hu/api/trackback/id/tr5518214845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2023.09.15. 11:56:04

Előre bocsátanám, hogy nem dohányzom. Már vagy 25 éve leszoktam. Magyarul, megértem mindkét oldalt. Először is, a szabály úgy szól, hogy az "utasforgalom számára megnyitott területen". Ennek megfelelően a szabálytisztelő munkavállaló utazószemélyzet várakozás alkalmával lelép a peronról a vágányok közé, és úgy füstöl. Dohányoztam, tudom, hogy jól esik. A törvény marhaság. Úgy teltek évtizedek, hogy még dohányzó kocsi is volt. Tudom, utaztam bennük. Most meg a peronon sem szabad. Miért nincs kijelölve a peronon bizonyos, vagy a két végén akár két részen egy-egy meghatározott terület, ahol lehet cigizni, és a nemdohányzóknak van módjuk attól kellő távolságban elhelyezkedni? Túlzásokba sem kellene esni. Attól, hogy a nyílt placcon valaki tőlem 5-10-20 méterre dohányzik, még nem kell "fuldokolni". Akit így érint, az sürgősen forduljon orvoshoz, mert már nincs sok hátra!
Ésszerű szabályokat kellene hozni, és akkor be lennének tartva.

Terézágyú 2023.09.15. 12:43:38

@Pályamágus, a sínész:
"a szabály úgy szól, hogy az "utasforgalom számára megnyitott területen"

A hangosbeszélő nem ezt mondja, hanem, hogy "a pályaudvar egész területén"...

"Attól, hogy a nyílt placcon valaki tőlem 5-10-20 méterre dohányzik, még nem kell "fuldokolni"."

Márpedig én fuldoklom - nem a füsttől, hanem a méregtől, hogy ebben a k*rva országban ennyit érnek a szabályok/törvények.

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2023.09.15. 13:34:24

@Terézágyú: Én megértő vagyok, de mivel próbálok mindenkivel, így nem foglalok állást, csupán bemutatom a másik szempontot.
Csak egy kérdés. Ha dohányozni törvényes jog. Ha elismerten függőséget okoz, tehát ha bizonyos megközelítésben szükség szerű a jegyvizsgáló dohányzása, viszont szolgálati helye miatt erre az időre nem vonulhat el a személyzet számára fenntartott dohányzóhelyiségbe, akkor hol gyújtson rá? Persze, tudom, szokjon le, én is megtettem, de nem kötelezhető. Lehetne felvételi követelmény a nemdohányzás, de így is létszámhiány van, mi lesz akkor, és főleg mi lesz, ha közben szokik rá? Nem lenne sokkal egyszerűbb mindenki igényeit figyelembe vevő normális szabályokat hozni? Nagy baj lenne, ha mondjuk a peron két végénél lenne egy-egy 25 m2-es kijelölt terület, ahol lehet füstölni, és ott lenne csikktartó is a négy sarkon? Akit zavar a föst, az tudná, hogy ne ott álljon, és még csikkekkel sem lenne tele minden. Én egész civilizált megoldásnak vélem.

"ebben a k*rva országban ennyit érnek a szabályok/törvények."
Annyit érnek a szabályok, amennyit az ország lakói elfogadnak és betartanak. Hülye szabályokat általában csak megkerülni, rosszabb esetben lesz@rni szoktak. Nem csak nálunk, mindenütt. Mondjuk vannak országok, ahol szimplán lelövik a szabályszegőket, de gondolom ott nem akarunk élni.

Cpt. Flint 2023.09.16. 18:54:06

@Pályamágus, a sínész: ennyi erővel pár felest is bevehetnek a vasutasok (tudomásom szerint elég jellemző is). Az ivás is alanyi jog, saját bevallásuk szerint nyilván semmit nem ront a munkájukon/képességeiken sem, csak azok az ostoba szabályok tiltják, azt meg ki nem fossa le? És még csak nem is füstöl senki orra alá...

Pályamágus, a sínész · vasutrol-barkinek.blog.hu 2023.09.16. 21:15:01

@Cpt. Flint: Nos, ha valaki itt ajnározná a dohányzás fantasztikumát, én is ilyesmiket írnék válaszul. A kérdés az lenne, hogy most akkor jó netes agyhalottak módjára próbáljunk földbedöngölni mindenkit, aki vélelmeink szerint ellenséges álláspontot képvisel (hiszen hogy is lehetne kettőnél több vélemény), vagy legalább így elvi szinten próbálunk olyan megállapodásra jutni, ami másoknak is elfogadható lenne. Nem kell megváltani a világot, ez csupán egy eszmecsere, távol lévő emberek között. Semmi több.

Valóban vanna vasutasok, akik iszogatnak, mint ahogy vannak mindenféle más munkahelyek, ahol szintén ezt teszik néhányan. Én spec láttam már lelkesen iszogató kőművest, burkolót, biztonsági őrt, raktárost, sőtt még söfőrt is. Hogy ők mit gondolnak evvel kapcsolatban magukról és erről nekünk mi a véleményünk, biztosan nem vesznénk össze. Azt azonban tudni kell, hogy mára már nincs az a z elkötelezett vasutastársadalom, ami még 20-30 éve létezett. Van ugyan egy-két fehér holló, de a legtöbb vasutasnak ez csupán egy munkahely, ami gyatrán fizet, de pl. legalább nem cseszegetik, ha rágyújt a vonat indulása előtt egy utolsó cigire. Persze lehet felháborodni, fel is lehet jelenteni, ki is lehet rúgatni. Azután a másikat is, meg a következőt is, utánna meg törlik a járatot, mert nincs kalauz és anélkül nem indulhat el a vonat. Ez aztán biztosan mindenki javát fogja szolgálni. Kinek-kinek ízlése szerint. Én azért még mindig inkább megoldást keresnék, mert mindannyian emberek vagyunk igényekkel, problémákkal, körülményekkel és kényszerpályákkal. Eddigi megfigyeléseim szerint, ha valakit ilyen apróságok enyire ki tudnak borítani, akkor ott valójában egészen más problémák húzódnak meg. Ez csupán az a bizonyos utolsó csepp, ami már nem fér a pohárba.

Terézágyú 2023.09.22. 12:02:13

@Pályamágus, a sínész:
"A kérdés az lenne, hogy most akkor jó netes agyhalottak módjára próbáljunk földbedöngölni mindenkit, aki vélelmeink szerint ellenséges álláspontot képvisel"

Akkor még jó, hogy nem te írtad ezeket: "Attól, hogy a nyílt placcon valaki tőlem 5-10-20 méterre dohányzik, még nem kell "fuldokolni". Akit így érint, az sürgősen forduljon orvoshoz, mert már nincs sok hátra!"
Ja, de te írtad.

Szerintem meg a bagósok édes anyukája forduljon orvoshoz, merthogy náluk foglalkozási ártalom a nemi betegségek elkapása és terjesztése...
És most finom voltam és visszafogott.

"Én azért még mindig inkább megoldást keresnék, mert mindannyian emberek vagyunk igényekkel, problémákkal, körülményekkel és kényszerpályákkal."

Igen, megvan a megoldás. Ne bagózz ott, ahol tilos.
Főleg ha ezt a szabályt az a párt hozta, amire te is biztosan szavaztál, bagós.

"Eddigi megfigyeléseim szerint, ha valakit ilyen apróságok enyire ki tudnak borítani"
Igen. Pl. ha valaki odaszarik a járdára. Vagy kitépik anyád kezéből a cekkert.
süti beállítások módosítása