Hevesi Vasutak

Hevesi Vasutak

Miért nem vonatoznak a politikusok Heves Vármegyében? (Tisztelet a kivételeknek, akiket itt és most bemutatunk)

2024. január 21. - Hevesi Hedvig
Szomorú és tanulságos, hogy a klímavédelem korában, amikor mindenki a környezet védelméről beszél, és szinten kivétel nélkül az összes politikus igyekszik - több kevesebb sikerrel és hitelességgel -  környezettudatos polgárként mutatkozni, Heves Vármegye közszereplői közül, tapasztalataink szerint  nagyon kevesen mutatnak jó példát és használják a vasutat.
 Különösen az Egert Füzesabonnyal, Hatvannal, Gödöllővel és Budapesttel, kora reggeltől késő estig, a hét minden napján, óránkénti ütemes menetrenddel, korszerű, kényelmes szerelvényekkel közlekedő Agria InterRégio használatára, pontosabban nem használatára, gondolunk. Ez a vasúti szolgáltatás ugyanis - minden hibája ellenére - európai színvonalú, nyugodtan, akár egy országgyűlési képviselő is igénybe vehetné.
Azt is gyorsan szeretnénk világossá tenni: pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy polgármesterek, önkormányzati képviselők, országgyűlési képviselők sokszor sokat, sokfelé, előre tervezhetetlen módon közlekedve kell, hogy végezzék a munkájukat. Mégis azt gondoljuk, hogy minden heves vármegyei közszereplő tervezhetne olyan napokat, programokat, amelyekre, akár kifejezetten edukatív, klímavédelmi jelleggel vonattal megy. 
vasut1.jpg
Igen, azt gondoljuk, lenne annak ereje és súlya, ha az emberek azt látnák és hallanák, hogy választott polikusaiknak  sem derogál vonatra ülni: nem mellesleg nagyszerű népszerűségnövelő, a választópolgárokkal lefolytatható közvetlen beszélgetések révén pedig kitűnő tájékozódási lehetőség a mindennapokról a vonatozás a politikusoknak. 
Mégsem teszik - itthon Heves Vármegyében sem. 
Azért vagyunk ebben eléggé biztosak, mert blogunk készítői és aktivistái annyit közlekednek nap mint nap vármegyénk legfontosabb vasútvonalán, az Agria InteRégio-n, hogy már csak a nagy számok törvénye alapján lett volna arra precedens, hogy a rendszeresen vonatozó közszereplőkkel egyszer-egyszer, mi földi halandók is összefussunk😀.
Mint ahogy az üdítő és szimpatikus kivételként ható néhány - vélhetően rendszeresen - vonatozó heves vármegyei politikussal volt is szerencsénk találkozni. 
Többször láttuk például az  Agria Interregión Habis Lászlót, Eger volt polgármesterét, korábbi országgyűlési képviselőt, aki ma is aktív a helyi közéletben.
habis.jpg
Nem egyszer futottunk össze az Agria és a Mátra Interregión is Gyetvai Péterrel a Fidesz Kál-Kompolti elnökével, aki kérdésünkre azt is elárulta: Kompoltról gyöngyösi munkahelyére utazva rendszeresen a közösségi közlekedést veszi igénybe, és ha teheti, akkor mindig a vasutat. 
gyetvai_peter.jpg
Saját elmondása szerint még nyári családi nyaralását is vonattal szervezte Dr Pápai Ákos a Mi Hazánk Mozgalom egri polgármesterjelöltje, önkormányzati képviselő, pártja egri választókerületi elnöke, akitől megtudtuk: ha ügyvédi munkája, vagy más elfoglaltsága Budapestre szólítja és nem kell Pesten sokfelé mennie, amikor csak teheti a környezettudatos és stresszmentes vonatozást választja, amely alatt nem csak a gyönyörű hevesi tájakat csodálja, de gyakran bepótolja "elmaradt elolvasnivalóit" is. Pápai doktor azt is elárulta: szenvedélyesen szereti a gőzmozdonyokat és rajongója az egykor legendás magyar vasúti járműipar termékeinek. 
Dicséretes!
papai_akos.jpg
Talán azt sem mindenki tudja, hogy vármegyénk egyik népszerű politikusa, Hatvan polgármestere, Horváth Richárd a Vasutas Települések Szövetségének elnöke, amely szervezet sokat tesz például azért, hogy már a gyermekekben tudatosítsa a vasút fontosságát és tiszteletét. Többek között ő "járta ki", hogy végre megálljon Hatvanban az InterCity, amit a városban rengetegen kértek - sokáig sikertelenül - a MÁV vezetőitől. 
horvath_richard.jpg
Szintén találkoztunk már Eger és Budapest között, konkrétan Kál-Kápolna állomáson le és felszállni Blahó László kompolti önkormányzati képviselővel és Szalóki Péterrel, Kápolna alpolgármesterével is. 
blaho-laszlo-polgaror-2.jpg
Ők elmondták: mentek már ügyet intézni vonattal Budapestre, de hobbijukat, a focit is többször kötötték össze vonatozással, hiszen az Eger-Budapest InterRégió budapesti végállomásától, a Keleti Pályaudvartól pár perces séta a Puskás Ferenc Stadion, ahová vonattal érkezve a meccsekre, még egy-két sört is el lehet fogyasztani, miközben a magyaroknak szurkolnak. 
vasut_2.jpg
Az egyetlen Heves Vármegyei politikus, aki rendszeres (környezet)tudatos vasúti közlekedését politikai kommunikációja részévé is teszi - szerintünk nagyon helyesen - az Balla Péter a DK egri választókerületi elnöke, akitől a közösségi oldalán található, vonatozására vonatkozó indoklást idézzük: 
"A héten Budapesten voltam. Vonattal indultam, busszal érkeztem, metróztam. Csakúgy, mint bárki más. Sokan csinálják még így rajtam kívül.
A DK választókerületi elnökeként ez egy jelzés, hogy bizony a politikus is használhat tömegközlekedést. Ott találkozhat a szavazóival, beszélgethet velük, és nem bújik el a szolgálati Skoda elsötétített ablaka mögött. A politikusok eltávolodtak a választóiktól, pedig értük vannak, és nem magukért. Eger választott vezetői ugyanúgy felszállhatnak a helyi tömegközlekedésre. Nem halnak bele. Én továbbra is busszal meg vonattal fogok utazni, amikor csak tehetem, így óvom környezetünket. Akkor is, ha esetleg választott pozícióba is kerülök."
 
Miközben tényleg meggyőződésünk, hogy egy politikus számára igenis fontos és hasznos példamutatás a vonatozás, természetesen fenntartjuk a tévedés jogát: lehet, hogy vannak még - bármelyik politikai oldalon - környezettudatosságból, jófejségből vagy akár a magyar valóság megismerésének szándékával vonattal közlekedő heves vármegyei politikusok. Ha Önök, kedves olvasóink, tudnak ilyenről, kérjük írják meg nekünk a hevesivasutak@gmail.com email címre.
De természetesen legjobban annak örülnénk, ha a vonatozó hevesi politikusok maguk írnának nekünk, hogy velük (is) népszerűsíthessünk hevesben a vonatozást.
Amely a legkörnyezettudatosabb távolsági utazási forma, és higgyék el: tényleg sokkal kényelmesebb, stresszmentesebb, a mostani, kifejezetten szimpatikus, utasbarát bérletrendszer mellett pedig sokkal, de sokkal olcsóbb is az autózásnál.

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesivasutak.blog.hu/api/trackback/id/tr4118308359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása