Hevesi Vasutak

Hevesi Vasutak

Tisza-tó Expressz kicsiben: hétvégenként legyen újra vonat Verpeléttől Kisköréig

2023. augusztus 22. - Hevesi Hedvig

A Tarnamente országgyűlési képviselője, Horváth László közel fél évtizedet dolgozott azon, hogy a Kóka János által bezáratott Kisterenye - Kál-Kápolna vasútvonal újra életjeleket adjon, meginduljon a súlyosan környezetpusztító közúti kőszállítást kiváltó, rendszeres vasúti áruszállítás. A vasútüzem felélesztése azonban más, a személyszállítás akár részleges újraindítása számára is jó alapot teremt. Úgy gondoltuk, hogy első lépésben a legolcsóbb - szinte valódi többletköltség nélküli - menetrendi, forgalomszervezési és marketingfeladatokkal járó vasúti személyszállító szolgáltatás újraindítására teszünk javaslatot - a fokozatosság elvét betartva.

1kal_kapolna.JPG

Javaslatunk lényege: tavasztól őszig,  hétvégenként, észak felé kiránduló, dél felé fürdővonatként funkcionálva, szombaton és vasárnap, reggel, délben és este, három-három vonatpár, Kál-Kápolna végállomás helyett Verpelétig közlekedjen, kerékpárszállítási lehetőséggel. Ezzel nyáron a Tarnamentén élők számára lehetővé válik, hogy Verpelét, Feldebrő, Aldebrő, Tófalu térségéből, hétvégenként közvetlenül eljussanak a Tisza-tóhoz és haza. (Egyúttal a Tisza tónál nyaralók is könnyen tehetnek egy mátrai kirándulást egy borongósabb, fürdésre, strandolásra nem alkalmas nyári napon.) Tavasszal és ősszel pedig a kirándulók számára teszi lehetővé a vonalhosszabbítás, hogy a 80-as fővonalról, Kál-Kápolnánál leszállva, Verpelétig Magyarország egyik legszebb, legromantikusabb vasútvonalán közelítsék meg a legszebb turázóhelyeket.

2verpelet.jpg

Javaslatunk nem igényel jelentős többletforrást, gördülőállományt, egyszerűen csak környezet és vasútbarát módon reflektál arra a lehetőségre, amit Horváth László országgyűlési képviselő szárnyvonal újranyitásban elért eredményei lehetővé tesznek. Jó hír, hogy Magyar Csilla a Tisza-tó ökoturisztikai fejlesztése iránt elkötelezett kiskörei polgármester asszony támogatja a javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a Tarnamentén élők számára, egyszerűen, olcsón, biztonságosan elérhető legyen a Tisza tó egyik legszebb, strandja, a kiskörei Ringa-tó.

3kiskore.jpg

Polgármester asszony azt is jelezte: szívesen segít abban, hogy a kiskörei vasútállomástól a strandig lehetővé tegyék a vasúti menetrendhez igazodó buszközlekedést.

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesivasutak.blog.hu/api/trackback/id/tr9418198085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

utasbarát 2023.09.13. 22:26:34

Néhány javaslat:
- Verpelét helyett Recskről induljon a hétvégi turista vonat..
-Kisköre helyett padig Kisújszállásig menjen végig. Abádszalók, Kunhegyes, Kenderes, Kisújszállás városokból utazhatnának így hegyvidékre, pl. a Parádi ifjúsági táborba, vagy a Siroki várhoz osztálykirándulásra.
-Recskről, Verpelétről pedig eljuthatnának Abádszalókra, vagy a kunhegyesi és a kisújszállási termálfürdőkbe.
-a Tisza-tó expressz nem egy szerencsés név, mivel már van ilyen a Bp.Keletiből Tiszafüredre. Nem is kell hogy Expressz legyen, az kell, hogy minden településen megálljon. Így szolgálja az ott élőket.
-olyan kocsikkal járjon a vonat, amire könnyű felszállni. A mostani BZ-ékhez, ami a 102-esen jár akrobata mutatvány szükséges, biciklivel, csomaggal kész vicc!
-A Tisza-tó és a mátrai turisztikai térség vonzó vasúttal való összekötése nem ördögtől való gondolat, de hogy vonzó legyen, az állomásépületeket is fel kell újítani és funkciót adni. Erdőtelek, pl. üres, lepusztult.Sajnos Abádszalók is,
-a 102-es vonal jövő évi menetrendje katasztrofális! A Kisújszállásról Kál-Kápolnára menő vonatok Kiskörén 1 órát ácsorognak. Ez ellehetetleníti, hogy a JNK.Szolnok vármegyei részről Egerbe utazzanak, pl. a főiskolások. Aki pedig a hevesi településekről Debrecenbe jár, az hazautazni nem tud. Szóval először ez a vonal legyen rendbe, ami nem túl nehéz: maradjon meg a 2023 évi menetrend.
Somodi Mária, Kunhegyes
süti beállítások módosítása