Hevesi Vasutak

Hevesi Vasutak

Úgy tűnik, szükség lesz egy kis "egészségügyi vonatozásra" néhány "határozott fellépésű utassal" az Agria InterRegió járatokon is

2023. december 04. - Hevesi Hedvig
Azt még a fekete öves fanyalgóknak is el kell ismerni: az Agria InterRégio vasúti szolgáltatás Heves Vármegye legjobb, legfontosabb és legnépszerűbb vasúti terméke. A MÁV-Start minden hibája, baja, a rendszeres kisebb-nagyobb késések ellenére, egy olyan járat, amely valódi alternatívája lehet a vármegyén belül és Budapest úticél esetében is az autóközlekedésnek. 
Kora reggeltől késő estig, hétvégén is óránkénti ütemes menetrend, vadonatúj, korszerű Flirt és emeletes KISS vonatok. Olyan vasúti szolgáltatás, amely - ország bérlettel teljes áron havi tizenkilencezer forintért - minőségi mobilitást biztosít a térségünkben.
inter.jpg
Jó menetrend, szép vonatok, számos jó csatlakozás. Akkor mi lehet itt a probléma?
Egy példán keresztül elmesélem.
Szombat este, az 5 órakor Egerből induló Agria InterrRégió vonaton ülünk. Nincs tömeg, a zord, esős időben mindenki kényelemben, melegben minőségi módon töltheti az utazás idejét. 
Mindaddig, amíg Füzesabonynál fel nem szál két szakadt lumpen, akiknek sem jegyük, sem igazolványuk. A jegyvizsgáló, nem sokkal nyugdíj előtt álló, kedves, toleráns, rutinos vasutas, megpróbálja a helyzetet menteni: felajánlja azt az opciót, hogy vegyenek jegyet egy olyan állomástól, ahol nincsen jegypénztár, így pótdíj mentesen biztosít számukra valami értelmezhető jogalapot a vonaton tartózkodásukra.
Cinizmus, erőszakkal fenyegetés, ellenszegülés, balhé. 
img_8538.jpg
Két koszos lumpen rögtön tönkreteszi a XXI. századi minden kényelmével ellátott vonaton az utazás szépségét, komfortját és stresszmenteségét. Végül egy határozott fellépésű utas rövid úton meggyőzi a két koszos szarházit, hogy le kell szállni, így nem alakul ki a megállóban vita, késés, ám a helyükre rögtön felszáll egy nagy cigány család, ahol az "apuka" jól láthatóan bokszolónak készül. 
Üvöltözik, erőszakoskodik, kalimpál a levegőben. Jól érzékelhető: sok utasban félelmet kelt az erőszakos, boksz mozdulatokkal kalimpáló cigány, a jegyvizsgáló tehetetlen - és ő is fél. 
Az eset ismét  rögtön tönkreteszi a XXI. századi minden kényelemmel ellátott vonatán az utazás kényelmét, komfortját és stresszmenteségét.
Szerencsére a bokszbajnok cigány és családja egy megálló után leszáll, jegyük persze nem volt, de ezt senki  nem is merte volna számonkérni rajtuk. 
Távozásukkal ismét nyugalom szállja meg a zuhogó havas esőben, a sötétben kellemesen, csendesen száguldó kényelmes vonatot, mire kiderül: felszállt egy - vélhetően pszichiátriáról kiengedett - nagydarab eszelős őrült. Fel-alá rohangál az összenyitott fülkékben, torkaszakadtából üvölt, jegye nincs. A joviális jegyvizsgáló nem csak magát, de az utasokat is félti: senki nem tudja mire képes, ez a túlméretes szardarab, mi van nála, meddig kell elviselni az artikulálatlan üvöltözését. 
Végül - talán Máriabesnyőnél - leszállásra szólítja fel a jegyvizsgáló, de a nagyjából 130 kilós hibbant eszelősnek, esze ágában sincsen eleget tenni a közfeladatot ellátó személy, teljesen jogos felszólításának. Végül a már emlegetett "határozott utas" ismét ringbe száll: felszólítása és egy enyhe fizikai rásegítés elégnek bizonyul  a nagydarab közveszélyes őrült leszállításához, és ahhoz, hogy a vonat a vita miatti késés nélkül folytassa útját a Keleti Pályaudvarig. 
Ahol az utasok közül sokan hálálkodva szólítják meg a kétszer is intézkedő "határozott utast", mondván: "nem tudjuk mi történt volna, ha Ön nincs ott."
Amit tett, lehet, hogy életmentő volt: amúgy, a magyar jog szerint akár önbíráskodás is lehetett volna....
Minőségi vasúti szolgáltatás, ahol azonban az azt pénzért igénybevevők lényegében potenciális életveszélyben vannak. A vasúti személyzet tűrőképessége határán, miközben a törvények sokszor még mindig egy deviáns bajkeverő  alaknak kedveznek. 
Az eredmény: fiatalokat, nőket már nem fognak egyedül elengedni vonatozni, gyengébb fizikumúak pedig nem fognak merni vonatozni. 
agria_interregio.png
Holott ezeket a vonatokat az ő adóikbló, nekik üzemeltetik.
A Budapest-Eger, Agria InterRégió járatnál vannak sokkal veszélyesebb, közbiztonsági szempontból jelentősen rosszabb állapotban lévő vonatok. 
De ez nem ok arra, hogy ezt a rendkívül fontos, mondhatni vármegyénk legfontosabb vasúti szolgáltatását, átengedjük a vandáloknak, elmebetegeknek, élve rohadva bűzlő hajléktalanoknak, erőszakos, agresszív bűnözőknek - vagyis a biztos lepusztulásnak. 
Napközben, hétközben vannak járatok, ahol vasútőr, vasút polgárőr kíséri a jegyvizsgálót. Köszönet érte. 
Hétvégenként, esténként azonban magára van hagyva, jogilag és fizikailag is,utas és vasutas egyaránt. 
Ha más megoldás nincs, kénytelenek leszünk a Magyar Önvédelmi Mozgalom közbiztonság őrző "egészségügyi sétáihoz" hasonlóan, akár az ő segítségüket kérve, "egészségügyi vonatozásokat" szervezni, amelyek során a rajoskodó bokszoló cigány, a jegyvizsgálóval cinikuskodó agresszív lumpen, az élve rothadó és bűzlő, követelőző hajléktalan, a kastázó zsebtolvaj, nem megfárad nyugdíj közeli korú jegyvizsgálókkal, egyedül utazó, és jogosan rettegő hölgyekkel, hanem határozott fellépésű utasokkal találják majd szemben magukat. 
Úgy tűnik, kénytelen lesz a Heves Vármegyében élők józan, decens, törvénytisztelő fele döntésre vinni azt a kérdést: kié az Agria InterRégió vonat? Azé, aki használja és fizeti, vagy azé, aki beszennyezi és tönkreteszi?
Igaz, ez a kérdés lassan nem csak az Agria InterRégió vonatra, de egész hazánkra érvényes lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesivasutak.blog.hu/api/trackback/id/tr2718273427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2023.12.05. 09:24:18

Nagyon jó hogy nyíltan leírjátok a problémát.
süti beállítások módosítása