Hevesi Vasutak

Hevesi Vasutak

Agria InterRegio Night? Mit szólnátok hozzá?

2023. szeptember 17. - Hevesi Hedvig

Eger nem csak a világ egyik legszebb városa, de Magyarország egyik turisztikai, egyetemi központja, pezsgő kulturális élettel. 

Ráadásul, - igaz Füzesabonytól csak egy leágazással - Magyarország egyik személyszállítás szempontjából is legforgalmasabb vasúti fővonalak mentén fekszik.

Meggyőződésünk szerint ideális desztinációja lehetne egy különleges, régen már működött, de mostanában - Magyarországon - sajnos eltűnt tömegközlekedési modellnek, az éjszakai személyszállító interregionális vasúti közlekedés hazai újjáélesztésének. 

Az idősebbek még emlékeznek a "postavonatokra", amelyekkel éjszakánként, jóval az utolsó menetrendszerinti vonat után, szinte az összes fontos vasúti fővonal mentén lehetett közlekedni akkor, amikor már autón kívül mással sehová sem. 

(Sajnos, a postavonatok felélesztése jelenleg irreálisnak tűnik, annak ellenére is, hogy a fenntartható áruszállítás ezt abszolút megkívánná. Szomorú látni például a füzesabonyi vasútállomáson, vágány kapcsolattal rendelkező üresen rohadó posta épületet, amely egy környezettudatosabb, fenntarthatóbb logisztikai rendszer esetén fontos bázisa lehetne a kötöttpályás kisáruszállításnak.)

 ev.jpg

Az ötletünk lényege jelenleg csupán annyi, hogy - kísérleti jelleggel - éjfél környéki indulással minden nap közlekedjen egy vonatpár Eger és Budapest között.

Ezzel:

- Hazajuthatnának Budapestre azok a turisták, akik még egy esti - például boros vagy koncertprogramon - Egerben töltenék az időt

- Hazajuthatnának Egerbe azok, akiknek késő estig Budapesten van dolguk, munkájuk vagy programjuk

- Hazajuthatnának természetesen ugyanígy a jelenlegi Agria Interrégió megállóiba, Gödöllőre, Bagra, Turára, Aszódra, Kál-Kápolnára (a Tarnamentére), Füzesabonyba és onnan Budapestre az emberek

- Számos vasutas késő esti hazajutását meg lehetne oldani a MÁV-nak autók és plusz költségek nélkül

Az Agria InterRégió Night akár lehetne feláras: egy-két ezer forintot azt gondolom, bárki szívesen fizetne pluszba egy ilyen szolgáltatásért.

Szóval arra szeretnénk megkérni a vasút vezetőit, Eger város polgármesterét, és képviselőtestületét, hogy egyeztetve, és megnyerve az ügynek Gödöllő, Bag, Tura, Aszód, Hatvan, Füzesabony vezetőit is, adjanak esélyt egy olyan rendszernek, amely ha beválik, egészen új minőséget teremt az Eger és Budapest közötti távolsági közösségi közlekedésben. 

Ráadásul például szolgálhatna más fontos vonalak és városok esetében is. 

Ja, és végül, de nem utolsó sorban érdemes leellenőrizni: Nyugat Európában mindez már sok helyen  tök jól működik.

 

Ps.:
Focirajongók figyelem! Az egyre sikeresebb magyar válogatott a hazai meccseit a budapesti Puskás Arénában játssza. Az Agria InterRegió a szomszédos Keleti pályaudvarról indul és természetesen innen indulna az Agria InterRegio Night is.

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesivasutak.blog.hu/api/trackback/id/tr5318216435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása