Hevesi Vasutak

Hevesi Vasutak

Eger - Szilvásvárad: öröm és üröm Magyarország egyik legromantikusabb hegyvidéki vasútvonalán

2022. március 31. - Hevesi Hedvig

Ezúttal egy friss, néhány napos on-board felvétellel jelentkezünk a nem csak Heves megye, de talán egész Magyarország egyik legszebb, legromantikusabb hegyvidéki vasútvonaláról. 
Hivatalos nevén a MÁV 87-es számú, Eger-Putnok vasúti szárny vonala, amely két alagúttal, völgyhidakkal, szűk, íves szerpentinekkel és a vasúti pályával hosszú ideig párhuzamosan futó Szilvás és az Eger  patakok csodálatos természeti környezetével bármely évszakban ámulatba ejti a vonatozás és/vagy a természet szerelmeseit.
Az örömhír az, hogy láthatóan folyamatos a vonal iránti érdeklődés, ami csak megerősíti véleményünket, hogy további utasforgalmi fejlesztéseket és - legalábbis a turisták szempontjából frekventált időszakokban - még sűrűbb és kényelmesebb menetrendet érdemelne ez a síneken futó kis ékszerdoboz. 
A rossz hír az, hogy - mint azt az on bord felvételen is jól lehet látni - a jelenleg is forgalomban lévő szakasz felső végén, éppen a turisztikai szempontból legfrekventáltabb és legszebb, Bélapátfalva Cementgyár és Szilvásvárad-Szalajkavölgy megállóhelyek között kritikusan rossz a pálya állapota. Mind a sínek, mind pedig a talpfák szemmel láthatóan rossz, elhasznált állapotban vannak, amit valószínűleg a szakemberek is pontosan tudnak: nem véletlen, hogy a két megállóhely között van olyan szakasz, ahol 10 km/h-s lassújel igyekszik biztonságossá tenni a vasúti közlekedést.
Ez szégyen - és méltatlan, a már amúgy is megcsonkított, nagyon sokáig Putnokig közlekedő vonal még megmaradt részéhez.  Amely hétvégenkénti ütemes menetrend, megfelelő pályaminőség esetén igazi kis vasúti-természeti élménycsomag lehetne mindenkinek, aki tudja, hogy kirándulni igazán gyalog és vonattal a legromantikusabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://hevesivasutak.blog.hu/api/trackback/id/tr5117794343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása